Två nya uppdrag för Brottsoffermyndigheten
I det ena uppdraget ska myndigheten bland annat utveckla webbplatsen Brottsofferguiden och sprida information om den till olika brottsoffergrupper, exempelvis till de som utsatts för våld i nära relationer. I det andra ingår att genomföra en förstudie om hur en verksamhet som hjälper vuxna att ta bort kränkande material från plattformar på internet kan organiseras och utvecklas.
Det är i regleringsbrevet för budgetåret 2025 som regeringen ger Brottsoffermyndigheten två nya uppdrag. Generaldirektör Anders Alenskär menar att uppdragen passar väl in i myndighetens pågående arbete att utveckla sitt informations- och kunskapscentrum för brottsofferfrågor och det nya uppdraget som nationell strategisk samordnare.
– Alla brottsoffer har rätt till information, stöd och skydd, och att satsa på att utveckla och sprida Brottsofferguiden är ett effektivt sätt att nå fram till olika brottsoffergrupper. En särskilt utsatt grupp är de som drabbats av att sexuellt material sprids på internet och det är mycket angeläget att Sverige har ett väl fungerande system för att säkerställa att kränkande material avpubliceras. Det är därför mycket glädjande att myndigheten får i uppdrag att undersöka hur ett sådant system bäst utformas, säger han.
Utveckla och sprida information om Brottsofferguiden
I ett av uppdragen ska Brottsoffermyndigheten utveckla och fördjupa informationen i Brottsofferguiden, en webbplats som vänder sig till personer som utsatts för brott. Syftet är göra brottsoffers rättigheter tillgängliga på ett samlat och lättöverskådligt sätt.
Myndigheten ska också genomföra informationsinsatser om hur guiden kan hjälpa brottsoffer med ett särskilt fokus på information till brottsoffer utsatta för mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel och liknande.
Förstudie om hur stödjande verksamhet kan organiseras
Det andra uppdraget handlar om att genomföra en förstudie om hur en verksamhet som hjälper vuxna att ta bort kränkande material från plattformar på internet kan organiseras och utvecklas. Fokus för uppdraget är sexuellt material som spridits i pornografiska eller andra syften.
I förstudien ingår också att undersöka hur en stödjande del skulle kunna utformas samt föreslå vilken aktör som är bäst lämpad att ansvara för stödet. Vidare bör kunskapen om hur material tas bort spridas så att de aktörer som möter denna typ av brottsoffer kan använda sig av det, inte minst berörda organisationer i civilsamhället.