Tre uppsatser får pris av Brottsoffermyndigheten 2024
Ofrivillighetsbedömning vid våldtäktsbrott när målsäganden har en psykisk funktionsnedsättning, socialtjänstens och tandvårdens samverkan gällande våldsutsatta barn och manipulerade nakenbilder i svensk straffrätt. Det handlar de tre uppsatser om som nu får pris i Brottsoffermyndighetens uppsatstävling Brottsoffer i fokus.
För att väcka intresse för brottsofferfrågor på universitet och högskolor utlyser Rådet för Brottsofferfonden regelbundet uppsatstävlingen Brottsoffer i fokus. Nu har vinnarna korats i den artonde omgången av tävlingen.
Första pris på 15 000 kronor går till Sara Pedersen, juridiska institutionen vid Lunds universitet. Det vinnande bidraget handlar om ofrivillighetsbedömning vid våldtäktsbrott när målsäganden har en psykisk funktionsnedsättning.
Andra pris på 10 000 kronor tilldelas Andreea Corbei och Serife Erdal, institutionen för samhällsvetenskaper vid Södertörns högskola och tredje pris på 5 000 kronor går till Sara Strömstedt, juridiska institutionen vid Umeå universitet.
Första pris: Ofrivillighetsbedömning vid våldtäktsbrott när målsäganden har en psykisk funktionsnedsättning
Förstapristagaren har i sin uppsats velat utreda vad lagstiftningens rekvisit gällande frivillighet i sexualbrottslagstiftningen innebär och hur de hanteras i rättstillämpningen samt belysa och problematisera hur självbestämmanderätten och skyddet mot oönskade sexuella handlingar hanteras när målsäganden har en psykisk funktionsnedsättning.
Sara Pedersens uppsats visar att bedömningen av ett ofrivilligt deltagande inte enbart ska göras mot målsägandens uttryckta vilja. I varje enskilt fall måste en bedömning göras hur den enskilde påverkas av sin psykiska funktionsnedsättning, och hur denne har påverkats vid gärningstillfället för att på ett rättvist sätt kunna bedöma om deltagandet i en sexuell handling har varit frivilligt eller inte.
Uppsatsens titel: Att hjälpa utan att stjälpa – Ofrivillighetsbedömning vid våldtäktsbrott när målsäganden har en psykisk funktionsnedsättning
Andra pris: Socialtjänstens och tandvårdens samverkan gällande våldsutsatta barn
Andreea Corbei och Serife Erdals uppsats handlar om socialtjänstens och tandvårdens samverkan gällande våldsutsatta barn. Uppsatsen består av semiintervjuer med tandvårdspersonal, socialtjänstarbetare och en universitetsadjunkt som även är tandläkare med specialistutbildning.
Enligt socialtjänstlagen ska tandvården göra en orosanmälan vid misstanke om våldsutsatthet men denna studie visar att det inte alltid sker, vilket beror på flera saker. Intervjuerna visar att tandvårdens kunskap kring att kunna identifiera våld mot barn och bemötande av våld är bristfälligt. Det råder också brist på riktlinjer när och hur tandvårdspersonal bör göra en orosanmälan till socialtjänsten vid misstanke av våld.
Uppsatsens titel: ”Jag tror att viljan finns, men jag tror inte att förutsättningarna alltid finns” – En kvalitativ undersökning om socialtjänstens och tandvårdens samverkan gällande våldsutsatta barn
Tredje pris: Manipulerade nakenbilder i svensk straffrätt
I sin uppsats utreder Sara Strömstedt om olovlig spridning av manipulerade nakenbilder kan utgöra förtal respektive olaga integritetsintrång enligt svensk rätt. Vidare utreder hon om Sverige som konventionsstat till Europakonventionen har en skyldighet att kriminalisera olovlig spridning av manipulerade nakenbilder, samt om utformningen av de svenska straffbestämmelserna avseende förtal respektive olaga integritetsintrång är förenliga med det konventionsstadgade ansvaret.
Slutsatsen i uppsatsen är att skyddet mot olovlig spridning av manipulerade nakenbilder i svensk rätt är bristfälligt i förhållande till de krav som Europakonventionen ställer upp. För förenlighet med Europakonventionen föreslås att spridning av manipulerade bilder som utgångspunkt ska uppgå till ett olaga integritetsintrång, där det i den avslutande allvarlighetsbedömningen bör tas hänsyn till hur verklighetstrogen manipulationen varit.
Uppsatsens titel: Manipulerade nakenbilder i svensk straffrätt – Förtal och olaga integritetsintrång i ljuset av artikel 8 Europakonventionen