Internationella Brottsofferdagen 2025
Internationella Brottsofferdagen 2025 uppmärksammas genom en konferens fredagen den 21 februari i Stockholm. Temat för konferensen är barn i rättsväsendet. Hur ser barnens roll i den straffrättsliga processen ut efter tre år med barnfridsbrottet? Behöver rättsprocessen differentieras så att det bättre passar barn? Vad finns det för utmaningar när det gäller barn som brottsoffer?
Datum: Fredag 21 februari 2025
Plats: Clarion Hotel Sign, Östra Järnvägsgatan 35, 111 20 Stockholm
Arrangör: Brottsoffermyndigheten
Föreläsare
Varje år uppmärksammar Brottsoffermyndigheten och ett flertal organisationer inom civilsamhället Internationella Brottsofferdagen med en konferens. 2025 års konferens har fokus på barn i rättsväsendet och du får lyssna på flera intressanta föreläsningar inom området. Dessutom kan du välja på ett antal olika parallella seminarier för att fördjupa dina kunskaper om barns situation och rättigheter som brottsoffer.
Brottsoffermyndighetens generaldirektör Anders Alenskär och justitieminister Gunnar Strömmer inleder dagen.
Brottsoffermyndigheten arrangerar konferensen tillsammans med Barnens Rätt i Samhället, Brottsofferjouren Sverige, ECPAT Sverige, RFSL Stödmottagning, Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Rädda Barnen, UNICEF Sverige och Unizon.
Tid | Programpunkter |
---|---|
08.30 | Registrering med smörgås och kaffe |
09.00 |
Välkommen!
Anders Alenskär, generaldirektör på Brottsoffermyndigheten och Gunnar Strömmer, justitieminister |
09.30 |
Barn som brottsoffer – utmaningar i skärningspunkten mellan straffrätten, socialtjänsten och hälso- och sjukvården
Maria Eriksson, professor i socialt arbete och vicerektor för forskning och utbildning på forskarnivå vid Marie Cederschiöld högskola |
10.10 | Paus |
10.40 | Valbara seminarier, block 1 |
11.20 | Paus |
11.30 | Valbara seminarier, block 2 |
12.15 | Lunch på egen hand |
13.30 |
Barnet och rättsprocessen. Behöver vi differentiera processen?
Anna Kaldal, forskare i processrätt vid Stockholms universitet |
14.15 | Paus med kaffe och kaka |
14.45 |
Tre år av barnfridsbrott - barnens roll i den straffrättsliga processen
Mikaela Magnusson, fil. dr och universitetslektor vid Göteborgs universitet |
15.30 | Avslutande ord |
Mer om valbara seminarier, block 1
1. Vad finns det för stöd till brottsoffer i Sverige? Brottsoffermyndigheten
Arrangör: Brottsoffermyndigheten
Medverkande: Sofia Norlund, utredare på Brottsoffermyndigheten
Det är svårt att få en överblick av vilket stöd som brottsoffer kan få. Flera olika aktörer har i uppdrag att ge stöd men kunskapen om hur stödet ser ut och vilket stöd som ges har varit bristfällig. I det här seminariet presenterar Brottsoffermyndigheten resultatet av en kartläggning som genomfördes 2024 av det samlade stödet till brottsoffer i Sverige.
2. Vad kräver barnkonventionen av rättsväsendet, Barnens rätt i samhället, Bris
Arrangör: Bris
Medverkande: Marie Angsell, sakkunnig socionom och Julia Högberg, barnrättsjurist
Med utgångspunkt i barns berättelser i kontakten med Bris och ett barnrättsperspektiv belyser Bris brister och hinder för att barn ska kunna tillgodogöra sig sina rättigheter i rättsprocesser. I seminariet lyfts även vad som behöver förändras för att stärka barnet som rättighetsbärare i rättsprocessen.
3. Straff eller stöd – Ungas egna syn på gängkriminalitet och rättssystemet, UNICEF Sverige
Arrangör: UNICEF Sverige
Medverkande: Li Melander, barnrättsjurist UNICEF Sverige och en ungdom
UNICEF Sverige presenterar en digital enkätundersökning där vi samlat in erfarenheter från över 250 barn och unga om att leva nära eller i gängkriminalitet. Tillsammans med andra unga har vi analyserat resultaten och fått fördjupade insikter om hur gängkriminalitet påverkar deras liv samt vilka lösningar de ser. Under seminariet kommer en ungdom som deltagit i analysen, tillsammans med UNICEF Sveriges barnrättsjurist, att presentera dessa insikter.
4. Barnets rättigheter i rättsprocessen – lever Sverige upp till kraven? Brottsofferjouren Sverige
Arrangör: Brottsofferjouren Sverige
Medverkande: Rebecca Fritz, samordnare för stöd i domstol på Södertörns tingsrätt och Camilla Embretsen, samordnare för stöd i domstol på Attunda tingsrätt
Trots att barnkonventionen är lag tillgodoses inte barns rättigheter i svenska rättsprocesser fullt ut. Seminariet belyser barns rättigheter i rättsprocessen samt de brister vi ser kopplat till stöd. Brottsofferjouren lyfter goda exempel på hur stödet gjort skillnad före, under och efter rättegångar. Barnens egna röster om stödet framhävs för att illustrera utmaningar och framgångsfaktorer.
5. Det bästa är avstånd, närhet är helvete, Unizon
Arrangör: Unizon
Medverkande: Tanja Hillberg, fil. dr i psykologi, sakkunnig barnfrid på Unizon; Sanam Gharaee, barn- och ungdomspsykiatriker och ordförande i Lex Tintin-föreningen och Aminah Ådin, socionom och ordförande i föreningen Vi - Barnen som blev kvar
Barn är de enda brottsoffer som av svensk domstol tvingas att fortsätta träffa sin förövare. Den 1 januari 2025 träder lagändringar i kraft där barnets behov av skydd mot våld ska väga tyngre än rätten till umgänge. Vilka utmaningar finns och vilka ytterligare förändringar krävs? I seminariet lyfts samtal om levda erfarenheter, nuläget och framtiden, som ger hopp om att det är möjligt att göra skillnad.
Mer om valbara seminarier, block 2
6. Barn som brottsoffer – vilka möjligheter till ersättning finns? Brottsoffermyndigheten
Arrangör: Brottsoffermyndigheten
Medverkande: Ingela Ackemo och Anna Sundén Larsson, jurister och beslutsfattare på Brottsoffermyndigheten
Den som utsatts för brott har ofta rätt till ersättning för bland annat kränkning. Kränkningsersättningen ska bestämmas på ett sätt som innebär att offret får upprättelse för angreppet. Vad krävs för rätten till ersättning och vilka nivåer kan det handla om för barn? Är det någon skillnad mellan vuxna och barn som brottsoffer?
I det här seminariet lyfts vilka möjligheter till ersättning som utsatta barn har. Även senaste besluten fattade av Nämnden för brottsskadeersättning kommer att omnämnas liksom annan viktig information för de som kommer i kontakt med barn som brottsoffer.
7. Barns erfarenheter av och attityder till polis och socialtjänst, ECPAT
Arrangör: ECPAT
Medverkande: Malin Meissner, utredare på ECPAT och Lina Hasselberg, rådgivare på ECPAT
ECPAT har genomfört en undersökning riktad till barn om deras attityder till polis och socialtjänst. Resultaten visar på en omfattande brist på tillit gentemot dessa myndigheter, särskilt bland brottsutsatta barn. Hur blir det för barn när de saknar förtroende för de myndigheter vars uppdrag är att hjälpa dem? ECPAT presenterar de utmaningar, hinder och lösningar som barnen själva har identifierat.
8. Hur konflikter i de kriminella nätverken ledde till oskyldigas död, RAV
Arrangör: Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV
Medverkande: Veronica Fransén, socionom, samtalscoach, handledare i sorgbearbetning och mamma till Emil, mördad 2020, och Karl Enn, journalist och författare till boken ”Den sista sommaren”, som handlar om mordet på tolvåriga Adriana.
I denna föreläsning berättar Veronica Fransén om hur hennes son blev skjuten 2020 i tron att han var någon annan. Det handlar om hur anhöriga drabbas, om utsattheten vid rättegången och livet efter och vilka förändringar som behövs både förebyggande och i rättssystemet. Under seminariet beskriver även journalisten Karl Enn konflikten bakom mordet på tolvåriga Adriana. Han berättar om unga pojkars liv och hur konflikter kan eskalera, och om framväxten av ”barnsoldater” som går gängkriminellas ärenden och mördar för att bli någon.
9. Behandlingsprogram för vem? Konsekvenser för brottsoffer när samhället erbjuder behandling mot våld i nära relation, Roks
Arrangör: Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks
Medverkande: Camilla Andersson, ordförande på Roks och Adine Samadi, vice ordförande på Roks
När samhället satsar stora resurser på behandlingsmodeller för våldsutövare väcker det viktiga frågor om hur detta påverkar stödet och säkerheten för de som drabbats av våldet. Vad innebär behandlingen för de kvinnor och barn som lever med konsekvenserna av våld och hur säkras att deras behov prioriteras när samhället riktar resurser mot förövarna? I detta seminarium granskas behandlingsmetoderna ur ett brottsofferperspektiv genom att lyfta kvinnojourers och tjejjourers erfarenheter av vilka konsekvenser dessa metoder får för våldsutsatta kvinnor och barn.
10. Barns möjligheter att få upprättelse när de har utsatts för våld, Rädda Barnen
Arrangör: Rädda Barnen
Medverkande: Karin Sjömilla, barnrättsjurist på Rädda Barnen och Ida Hellrup, biträdande generalsekreterare på Barnrättsbyrån
Barn utsätts för våld på olika platser i samhället och våldet kan se olika ut. Vissa former är kriminaliserade, andra inte. När barn utsätts för våld är det viktigt att det finns mekanismer dit barn kan vända sig, berätta vad som hänt, få stöd och hjälp att kunna få någon form av upprättelse, en så kallad klagomekanism. Klagomekanismer för barn i Sverige idag ser olika ut beroende på vilken plats barnet har utsatts för våld. Under detta seminarium kommer vi att redogöra för vilka olika klagomekanismer som finns idag, hur dessa fungerar i praktiken och vad vi skulle vilja se för förändringar.
Målgrupp
Dagen riktar sig till personal inom socialtjänst, skola, rättsväsende, hälso- och sjukvård, till verksamma inom brottsoffer-, kvinno- och tjejjourer, till politiker inom kommun och landsting samt till andra berörda. Såväl statliga som kommunala och ideella aktörer är välkomna att delta.
Praktiskt
Ingen avgift tas ut för deltagande. Det är inte möjligt att delta på konferensen digitalt.
Anmälan
Sista anmälningsdag är den 10 februari 2025.
Frågor?
Kontakta Aistė Ornatavičiūtė, Brottsoffermyndigheten på telefonnummer 090–70 82 76 eller via e-post aiste.ornataviciute@brottsoffermyndigheten.se.
Så hanterar Brottsoffermyndigheten dina personuppgifter
När du anmäler dig godkänner du att Brottsoffermyndigheten sparar och använder de personuppgifter som du lämnar. Uppgifterna som du fyller i kommer bara att användas för att hantera din anmälan.